Życzenia świąteczne

W Tobie jest światło Każdy mrok rozjaśni W Tobie jest życie Ono … zwyciężaZ okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wam:Światła, które rozjaśnia każdą
Read More
Życzenia świąteczne

Po 40. Zjeździe ZHP

W dniach 8-10.12.2017 w Warszawie obradował 40. Zjazd ZHP.W międzyczasie dokonano wyboru nowych władz centralnych na czteroletnią kadencję:Nowym Naczelnikiem
Read More
Po 40. Zjeździe ZHP

Konkurs na funkcję Pełnomocnika Komendanta Chorągwi ds. BŚP

Komenda Chorągwi Opolskiej ZHP ogłasza konkurs na Pełnomocnika Komendanta Chorągwi ds. Betlejemskiego Światła Pokoju.Jeśli chcesz:sprawdzić się w organizacji wydarzenia
Read More
Konkurs na funkcję Pełnomocnika Komendanta Chorągwi ds. BŚP

Harcmistrzyni Maria Magdalena Pobóg – Lenartowicz nową Komendantką Chorągwi!

Wczoraj w Sali Orła Białego Urzędu Marszałkowskiego w Opolu obradował V Nadzwyczajny Zjazd Chorągwi Opolskiej. Został on zwołany w celu wyboru
Read More
Harcmistrzyni Maria Magdalena Pobóg – Lenartowicz nową Komendantką Chorągwi!

Radości życia

Radości życia

Druhny i Druhowie,

w tym szczególnym czasie pragniemy złożyć Wam najszczersze życzenia. Niech wiosna na stałe zawita w naszych sercach, a radość i energia płynące ze Świąt zostaną z nami na cały rok. Życzymy Wam, aby to budzące się na nowo życie było źródłem inspiracji zarówno harcerskich jak i zawodowych oraz prywatnych.

Niech cud Wielkiejnocy łączy nas ze sobą oraz niech stanie się okazją do chwili odpoczynku i relaksu. Oby wiara w idee i wielkie tajemnica pchała nas zawsze do przodu w osiąganiu kolejnych celów i realizacji naszych marzeń.

A w ramach wprowadzania świątecznej atmosfery podajemy przepis na świąteczny mazurek z musem czekoladowym:

Ciasto kruche:

  • 180 g zimnego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g + 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 żółtko

Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 10 min | Czas dodatkowy: 30 min, chłodzenie

1. Masło wysiekać z mąką. Dodać cukier i wymieszać. Dodać wanilię, skórkę z cytryny i żółtko. Zagnieść ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
3. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremką kwiatki.
4. Jedną stronę ciastka maczać w cukrze. Układać na blaszce.
5. Piec przez 10 minut na jasnozłoty kolor. Przełożyć na metalową kratkę do wystygnięcia.


Mus czekoladowy:

200 g gorzkiej czekolady lub deserowej, im lepszej jakości tym lepiej
3 łyżki stołowe wody
3 łyżki stołowe brandy lub likieru pomarańczowego lub innego ulubionego likieru
3 łyżki stołowe masła
4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
mała szczypta soli morskiej
3 łyżki cukru
  • Do rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, dodać wodę, alkohol, przyprawę korzenną, cynamon i chili jeśli ich używamy. Na malutkim ogniu podgrzewać mieszając aż czekolada się roztopi, po roztopieniu od razu odstawić z ognia.
  • Dodać masło i energicznie wymieszać. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
  • Jajka umyć, następnie skorupki sparzyć wrzątkiem. W oddzielnej miseczce ubić na sztywną pianę białka razem z solą, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijać aż piana będzie gęsta. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej w 3 partiach, bardzo delikatnie mieszając łyżką za każdym razem.
  • Masę wyłożyć do 6 filiżanek, kieliszków lub innych naczynek pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny lub przez całą noc. Mus można trzymać w lodówce do 5 dni, można zamrozić na 1 miesiąc.
  • W międzyczasie przygotować polewę czekoladową jeśli będziemy jej używać: roztopić czekoladę z powidłami i śmietaną, polać po musie i dalej schładzać. Przed podaniem mus udekorować bitą śmietaną, wiórkami czekolady, posypać przyprawą korzenną.

Create Account



Log In Your Account