Nowy motyw strony!

Przez ostatnich kilka tygodni Zespół Promocji i Internetu pracował nad zmianą dotychczasowego motywu strony Chorągwi Opolskiej. W dniu dzisiejszym dumnie prezentujemy
Czytaj dalej

Zbiórka wyborcza dla wyboru delegatów Chorągwi Opolskiej na XL Zjazd ZHP

Informujemy o zwołaniu przez Komendę Chorągwi zbiórki wyborczej na dzień 30 września 2017 roku w Nysie. Podczas zbiórki zostaną wybrani delegaci na
Czytaj dalej

Zbiórka Komendantów Hufców

Informujemy o zwołaniu przez Pełnomocnika Naczelnika ZHP ds. Chorągwi Opolskiej phm. Grzegorz Krzyśków zbiórki z Komendantami Hufców na dzień 6.09.2017
Czytaj dalej

Nowy termin spotkania ChKSI

Chorągwiana Komisja Stopni Instruktorskich informuje, że następne spotkanie odbędzie się 12 września o godzinie 16:30 w siedzibie Komendy Chorągwi przy
Czytaj dalej

Przyszłość zaczyna się dzisiaj, nie jutro!

To wezwanie do szerszego spojrzenia na otaczający nas świat i podjęcia prawdziwych działań. Przez 11 dni przyszłorocznych wakacji więcej niż
Czytaj dalej

ZLOT Chorągwi Opolskiej ZHP

Od dzisiaj w sprawach związanych ze Zlotem prosimy kontaktować się pod adresem zlot@opolska.zhp.pl
Czytaj dalej

Radości życia

Druhny i Druhowie,

w tym szczególnym czasie pragniemy złożyć Wam najszczersze życzenia. Niech wiosna na stałe zawita w naszych sercach, a radość i energia płynące ze Świąt zostaną z nami na cały rok. Życzymy Wam, aby to budzące się na nowo życie było źródłem inspiracji zarówno harcerskich jak i zawodowych oraz prywatnych.

Niech cud Wielkiejnocy łączy nas ze sobą oraz niech stanie się okazją do chwili odpoczynku i relaksu. Oby wiara w idee i wielkie tajemnica pchała nas zawsze do przodu w osiąganiu kolejnych celów i realizacji naszych marzeń.

A w ramach wprowadzania świątecznej atmosfery podajemy przepis na świąteczny mazurek z musem czekoladowym:

Ciasto kruche:

  • 180 g zimnego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g + 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 żółtko

Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 10 min | Czas dodatkowy: 30 min, chłodzenie

1. Masło wysiekać z mąką. Dodać cukier i wymieszać. Dodać wanilię, skórkę z cytryny i żółtko. Zagnieść ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
3. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremką kwiatki.
4. Jedną stronę ciastka maczać w cukrze. Układać na blaszce.
5. Piec przez 10 minut na jasnozłoty kolor. Przełożyć na metalową kratkę do wystygnięcia.


Mus czekoladowy:

200 g gorzkiej czekolady lub deserowej, im lepszej jakości tym lepiej
3 łyżki stołowe wody
3 łyżki stołowe brandy lub likieru pomarańczowego lub innego ulubionego likieru
3 łyżki stołowe masła
4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
mała szczypta soli morskiej
3 łyżki cukru
  • Do rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, dodać wodę, alkohol, przyprawę korzenną, cynamon i chili jeśli ich używamy. Na malutkim ogniu podgrzewać mieszając aż czekolada się roztopi, po roztopieniu od razu odstawić z ognia.
  • Dodać masło i energicznie wymieszać. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
  • Jajka umyć, następnie skorupki sparzyć wrzątkiem. W oddzielnej miseczce ubić na sztywną pianę białka razem z solą, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijać aż piana będzie gęsta. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej w 3 partiach, bardzo delikatnie mieszając łyżką za każdym razem.
  • Masę wyłożyć do 6 filiżanek, kieliszków lub innych naczynek pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny lub przez całą noc. Mus można trzymać w lodówce do 5 dni, można zamrozić na 1 miesiąc.
  • W międzyczasie przygotować polewę czekoladową jeśli będziemy jej używać: roztopić czekoladę z powidłami i śmietaną, polać po musie i dalej schładzać. Przed podaniem mus udekorować bitą śmietaną, wiórkami czekolady, posypać przyprawą korzenną.

Create Account



Log In Your Account